1. Identify where you would check the engine oil level.
Answer: You should open the bonnet, next to the engine there is an oil tank
(mostly orange, yellow colour).


2. Tell me how you would check that the engine has sufficient oil.
Answer: You need to open the bonnet; identify the dipstick, remove the
dipstick and wipe clean the end where the minimum and maximum level
indicator is and fully reinsert. Remove once again and check the oil level
against the minimum and maximum markings. The engine has sufficient oil if the oil level is between minimum and maximum markings.


3. Show me/explain how you would check that the power assisted steering is working.
Answer: If the steering becomes heavy, the power assisted steering may be
faulty. You should gentle pressure on the steering wheel, maintained whilst
the engine is started; it should result in slight but noticeable movement as the system begins to operate. If the steering becomes heavy you should visit the garage to have your problem corrected.


4. Identify where you would check the engine coolant level.
Answer: In order to check the engine you have to open the car bonnet first.
Identify the engine coolant tank/reservoir. It can be sometimes identified by
special symbol on the tank cap.


5. Explain how to check that the engine has the correct coolant level.
Answer: Identify the engine coolant tank and check the minimum and
maximum level indicator displayed on the side of the tank. If the coolant is
below the minimum mark, more coolant (water) will need to be added. To do
this, unscrew the tank cap when the engine is cold.


6. Explain how to check if the handbrake works properly.
Answer: When the handbrake is applied the special red symbol (!) appears on the control panel of the car. If the handbrake symbol is still on the panel,
when the handbrake is released, there can be problems in braking system.
You need to go to the garage. Apply the handbrake. Remove your foot from the foot brake; if the vehicle remains stationary and the handbrake hasn; travelled too far upwards then everything is OK.


7. Identify and show where the windscreen washer reservoir is situated.
Answer: You have to open the car bonnet first. Identify the windscreen
washer reservoir by special symbol on it.


8. Explain how to check the windscreen washer fluid level.
Answer: You need to open the car bonnet first. Identify reservoir tank, lift off cap and make a visual check of level as there are no external markings on windscreen washer reservoirs. Check reservoir regularly. In some cars there is a special indicator that indicates the level of the fluid in the
tank, if there is not enough fluid in the tank, the system reports the car computer system and the special symbol appears on the control panel of the car.
9. Show me how you would check that the horn is working.
Answer: Press the horn on the steering wheel and listen.


10. Identify where the brake fluid reservoir tank is.
Answer: Open the car bonnet, identify the hydraulic brake fluid reservoir tank by special symbol on it.

11. Show me how you would check if the car has a safe level of hydraulic brake fluid.
Answer: Identify the hydraulic brake fluid reservoir tank and check the brake fluid level against the minimum / maximum level indicator.


12. Show me how you would check that the direction indicators are working correctly.
Answer: Start the engine. Activate the indicators get out of the car, walk around the car to see if all the indicators are working correctly. If the direction indicator blinks too quickly or too slowly it means that the light bulb burned out, or there is the problem in chain connection.

13. Show me how you would check that the brake lights are working on the car.
Answer: Whilst pressing the brake pedal, make use of reflections in windows, garage doors, etc. You have to see the reflections of the red lights. Or ask someone to help.


14. Explain how does the foot braking system operates.
Answer: When the air appears in the main braking system, the braking pedal is very easy to press. The foot brake technically operates well when the braking is effective while pressing ½ of the pedal.

15. Show how you would check if all lights are working.
Answer: You can check it visually, when the engine is on. You have to apply
the lights indicators one by one and visually check them. In some cars when
one of the lights burns out, the special symbol appears on the control panel of the car.

16. Tell me where you would find the information for the recommended tyres pressures for the car.
Answer: You can find information on the table under the steering wheel, on
the patrol tank or on the glovebox (as well as in the car manual )

17. Explain how tyre pressures should be checked?
Answer: You should check the tyre pressures by using a reliable pressure
gauge.


18. Tell me how you would check the tyres to show that they have sufficient
tread depth and that it is safe to use them on the road.
Answer: Legally, the tread depth must be at least 1.6mm for summer tyres
and the tread depth must be at least 3.00mm for winter tyres. It can be
measured using a tread depth gauge.


19. Explain how you would check if the tyres general condition is safe to use on the road.
Answer: A safe tyre will have no cuts or bulges on the sides. the tread depth
must be approximately the same all over all tyres.


20. Explain how you would check if hazard warning lights are working.
Answer: Hazard warning lights are checked visually when they are turned